Použití:
kyselina citronová má mnoho využití. V potravinách je to především díky schopnosti regulovat jejich kyselost a zásaditost. Taktéž zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá i jako konzervant. V tucích a olejích zabraňuje žluknutí a nežádoucí změny barvy a působí zde jako andioxidant. Nalezneme ji hlavně v nealkoholických nápojích, džusech, víně, tucích, instantních nápojích, v marmeládě, kandovaném a mraženém ovoci, mražených mléčných výrobcích, v sýrových pomazánkách, majonéze, v salátovém dresingu.
Další informace
Povinné značení:
VAROVÁNÍ!
Chemické značení:
GHS07 - dráždivé látky
Klasifikace látky nebo směsi:
Eye Irrit 2, H319
Standardní věty o nebezpečnosti:
H319 - Způsobuje vážné podráždění očí.
Pokyny pro bezpečné zacházení:
P280 - Používejte ochranné brýle.
P264 - Po manipulaci důkladně omyjte ruce.
P305+P351+P338 - PŘI ZASAŽENÍ OČÍ: Několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování.
P 337+P313 - Přetrvává-li podráždění očí: Vyhledejte lékařskou pomoc/ošetření.
Doplňkové znaky nebezpečnosti (věty EUH):
Nepoužijí se