Střevo přírodní hovězí pro výrobu masných výrobků.
Přírodní střeva příprava před plněním
Před zpracováním doporučujeme přírodní střeva solená vybalit ze sáčku a nechat 24 hodin na sucho vydýchnout (střeva v sáčku nedýchají, po vybalení mohou mít svůj specifický zápach).
Den před plněním střeva opláchneme ve studené vodě od soli a namočíme na 24 hodin do studené vody. U střev lákovaných, tento krok přeskočíme. Před narážením namočíme střeva minimálně na 1 hodinu do vlažné vody, svazek rozebereme a opět namočíme do vlažné vody. Po této přípravě můžeme začít narážet (plnit). Hovězí střeva doporučujeme po tomto rozvlažení propláchnout. V případě špejlování střev, aby nedošlo k úplnému rozmáčení střev z důvodu krájení a špejlování, doporučujeme tuto dobu zkrátit. Střeva opláchneme od soli, namočíme na 1 hodinu do vlažné vody, svazek rozebereme, střeva nakrájíme na požadovanou délku a zašpejlujeme. Po zašpejlování střeva namočíme na 2 hodiny do vlažné vody a narážíme (plníme).
Zbylé střeva osolíme kuchyňskou solí a necháme vykapat. Poté je přesolíme a vložíme do nádoby, kterou dáme do chladu. Doporučená teplota na dlouhodobé skladování je do 10 °C. Několika denní překročení doporučené skladovací teploty (transport, příprava před výrobou) neovlivní zdravotní nezávadnost a kvalitu střev.
Důležité:
Přírodní střeva vždy namáčejte pouze do vlažné vody, nikdy do horké, nebo vařící, hrozí spaření střev a tím ztráta pevnosti. Při odváření jitrnic a jelit, aby nedošlo k popraskání střev, hlídejte teplotu do 80 °C.