-
Tipy na vánoční dárky
nav-right - Dárkové poukazy
-
Herold pro Vás
nav-right -
Akce a slevy
nav-right -
Koření a přísady
nav-right -
Střeva a síťky
nav-right -
Řeznické potřeby
nav-right -
Krájení
nav-right -
Obalový materiál
nav-right -
Řeznické stroje Dadaux
nav-right -
Gastro vybavení
nav-right -
Kuchyňské potřeby
nav-right -
Kuchyňské nádobí
nav-right -
Sanita a mytí
nav-right -
Pracovní a ochranné pomůcky
nav-right -
Udírny Bradley
nav-right -
Grily Weber
nav-right - Knihy pro řezníky a uzenáře
-
Bazar řeznických potřeb
nav-right
Jak správně pečovat o nože
Nůž je věrným společníkem nejen každého správného muže, ale také základním pracovním nástrojem každého kuchaře či řezníka. Chcete-li mít nože dlouho ve službě a vždy v perfektním stavu, dodržujte tyto zásady:
Mytí nožů
Nože nenechávejte dlouho znečištěné a po použití je ihned očistěte. Doporučujeme je omývat ručně pod teplou tekoucí vodou s použitím jemného saponátu a hadříku nebo houbičky, které nůž nepoškrábou. Poté stačí nůž jen osušit a správně uložit. Mytí kuchyňských nožů v myčce na nádobí raději vynechte, kontakt s jinými příbory může poškodit ostří nože a čisticí prostředky používané pro mytí v myčkách jsou velmi agresivní, což nožům rozhodně nepřispívá.
Nože nenechávejte dlouho znečistěné a omyjte je ihned po použití pod teplou tekoucí vodou.
Broušení a ostření
Po delším používání se ostří každého nože ztupí. Součástí péče o nože by mělo být i jejich broušení. Nože udržujte vždy ostré a bruste je pravidelně. Pro běžné udržení ostří vašeho nože použijte klasickou ocílku, která by měla být nedílnou součástí každého nože, nebo použijte protahovací brousky a ostřiče. Na kvalitní naostření mohou zkušenější uživatelé použít brusné kameny, nebo speciální elektrické brusky. Pro profesionální nabroušení vašich nožů můžete využít služby broušení.
Protahovací ostřička Rapid Steel Action pro velmi rychlé a opakované ostření tupých nožů. Ostřicí tyčky ostřiče jsou vyrobené z materiálu, který se používá při výrobě ocílek.
Krájení
Výběr a použití správného prkénka na krájení je jeden z předpokladů, jak můžete udržet nůž ve stále dobré kondici. Doporučujeme používat prkénka s nižší tvrdostí, a to nejlépe dřevěná nebo plastová. Nikdy nekrájejte na skleněných, keramických nebo kamenných plochách, které vám nůž tupí a mohou poškodit čepel nože. Při výběru dbejte také na správnou velikost prkénka. Pokud budete krájet větší množství masa nebo zeleniny, poohlédněte se raději po větším prkénku, na malém se suroviny rychle hromadí a tím zmenšují krájecí plochu.
S noži krájejte pouze na dřevěném prkénku nebo plastové krájecí desce, zamezíte tím tak ztupení nebo poškození ostří nože.
Správné ukládání nožů
Životnost nožů zvýšíte i správným skladováním. Důležitou zásadou je, aby se nůž nedostával do kontaktu s jinými materiály a aby pevně držel na svém místě. Nedoporučujeme skladovat nože v šuplíku, kde se mohou dotýkat ostatních předmětů. V případě, že zrovna nože nepoužíváte, jsou pro jejich uskladnění ideální stojany (bloky) na nože nebo magnetické lišty, které chrání nože před poškozením, a díky kterým budete mít nože vždy na očích a okamžitě připravené k použití.
Pro přepravu nožů lze využít speciální kožená nebo textilní pouzdra na nože, což ocení hlavně řezníci a kuchaři, kteří se často pohybují v terénu. Při transportu nože lze pro důkladnou ochranu čepele použít také plastové kryty čepele.
Praktické dřevěné stojany (bloky) vám zaručí, že budete mít vždy všechny nože a nůžky bezpečně uložené a vždy po ruce.
Aby vám nože vydržely co nejdéle, používejte je pouze k tomu, k čemu jsou určeny - ke krájení a porcování potravin. Nezapomeňte, že kvalitní nože vám budou věrně sloužit při správném použití a údržbě i desítky let.