Bulgur, který u nás není moc rozšířený je nedílnou součástí zdravé kuchyně, kde se používá k přípravě tradičních jídel. V naší kuchyni se stal mnohem populárnější kuskus, který je ale méně chutnější a má menší výživnou hodnotu. Bulgur je dokonce výživnější než rýže. Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Obsahuje vitmín A, fosfor, železo, hořčík a minimální množství tuku. Díky vláknině podporuje činnost střev a je velmi dobře stravitelný. Je jasným kandidátem pro ozdravení našeho jídelníčku.
Příprava: 3x dobře propláchneme a v poměru 1:2 s osolenou vodou vaříme 12 až 15 minut. Přebytečnou vodu slijeme a necháme v zakrytém hrnci odpočinout 5 minut.
Hmotnost: |
400 g |
Původ: |
Turecko |
Upozornění pro alergiky: lepek
|
Upozornění pro alergiky může obsahovat stopy sóji, hořčice, sezamu, vejce, mléka |