Poměrně nenápadná semínka merlíku čilského jsou výborným zdrojem bílkovin. Stejně tak se hodí při detoxikaci organismu a při hubnoucích programech. Quinoa je chuťově neutrální - přizpůsobí se ostatním ingrediencím. Tato světlá semínka se hodí pro obohacení stravy, pokud jste vegetariáni, vegani nebo chcete zdravě zhubnout.
Příprava: Quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Quinou propláchněte na hustém sítku vodou, nechte odkapat a přidejte do hrnce s vodou, můžete podle vašich zvyklostí použít třeba vývar, nebo jen mírně osolit. Přiveďte k varu a přiklopenou vařte na mírném ohni 10 minut. Poté ji nechte ještě 5 minut odpočinout, načechrejte vidličkou a můžete podávat. Uvařenou quinou poznáte snadno podle toho, že "pustí" klíček a na pohled je velmi dekorativní. Quinoa má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako pohanka, jáhly nebo kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit. Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby – naslano, jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, jako zavářka do polévek. Nasladko na přípravu dezertů nebo třeba ke snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jste byli zvyklí konzumovat rýži.
Upozornění pro alergiky může obsahovat stopy lepku |
Hmotnost: | 200 g |
Původ: | Peru |