Cizrna, neboli římský hrách patří mezi luštěniny. Je to velmi oblíbená potravina, která najde uplatnění v mnoha pokrmech vegetariánské a veganské kuchyně. Je to právě cizrna, která je základní surovinou jídel, jako je hummus, stejně jako je vyhledávanou volbou do různých pomazánek, které v kombinaci s krekry či zeleninou zaručeně uchvátí vaše chuťové pohárky. Co se obsahu důležitých látek týče, cizrna patří mezi jeden z nejvýznamnějších zdrojů kyseliny listové. Pouhých 100g obsahuje 557mg, což je zhruba 130% DDD. Ale nejen to. Obsahuje také významné množství všech důležitých minerálů. Dalo by se říct, že 100g cizrny nám dodá celou doporučenou denní dávku všech minerálů. Pro ty, kdo si hlídají poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Cizrna obsahuje výrazné množství omega 6 mastných kyselin. V 100g je to 100mg vs 2600mg. Je také bohatá na vitamíny. Především B15, B2, B6, E, C a provitamín A
Příprava: Cizrnu namočíme na 8 hodin do vody. Vodu vylijeme, cizrnu propláchneme a dáme do nové vody vařit. Délka vaření je cca. 40 minut, při vaření sbírejte pěnu z povrchu.
Hmotnost: | 350 g |
Původ: | Mexiko |
Upozornění pro alergiky může obsahovat stopy lepku |