Jeden šálek vařených fazolí Adzuki denně dokáže snížit hladinu cholesterolu, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak, riziko infarktu a mozkové mrtvice. Zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávící trakt tak, že nedochází ke vzniku žaludečních a trávících potíží a rakoviny střev.
Fazole jsou bohaté na vlákninu, obsahují hodně železa, draslíku, zinku a ostatních minerálních látek, vitamínů sk.B a esenciálních aminokyselin.
Fazole obsahují polysacharidy, při jejichž štěpení na nižší cukry nedochází k náhlému poklesu krevního cukru, tak nebezpečným pro diabetiky.
Návod k přípravě Adzuki: Příprava fazole Adzuki je stejná jako u ostatních luštěnin. Fazole adzuki namočíme přes noc na 10 - 12 hodin do vody. Ráno vodu vylijeme, fazole propláchneme a dáme do nové vody vařit. Délka vaření je cca 30 - 60 minut. Fazole osolíme až po uvaření. Je dobré při vaření sbírat pěnu z vrchu vody. Může jít o drobné nečistoty, které se mohli do fazolí dostat při jejich zpracování. Fazole Adzuki vaříme doměkka. To proto, abychom docílili jejich dobré stravitelnosti. Po uvaření se mohou fazole zdát trochu rozvařené, ale lehce kašovitá konzistence je správný stav. Adzuki se dají i nakličovat
RECEPT: Karbanátky z fazolek adzuki
3 šálky vařených fazolek adzuki
1/2 šálku vařené quinoy
1 šalotka nebo 1/2 cibule
2 větší mrkve
sůl
1 stroužek česneku
1 vejce
olej
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. Cibuli nakrájíme na jemno a mrkev nastrouháme na hrubé straně struhadla. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a na něm orestujeme cibuli a mrkev asi 5 minut. Pomocí mixéru rozmixujeme fazole. V míse pak smícháme quinou, fazole, cibuli, mrkev, prolisovaný česnek a vejce. Osolíme dle chuti. Pomocí rukou vytvarujeme menší karbanátky a položíme na plech. Pečeme asi 20-30 minut.