Sója patří mezi nejstarší a nejdůležitější kulturní plodiny celého světa. Má kulatá nebo oválná semena, která existují v několika druzích. K přípravě pokrmů jsou nejvhodnější žluté boby, které mají po uvaření jemnou oříškovou chuť. Jde o přirozeně bezlepkovou potravinu. Její využití v kuchyni je velmi široké - od polévek, přes omáčky, pomazánky, saláty a rizota.
Sójové boby obsahují přibližně 33 % bílkovin. Sójové boby obsahují 15 až 25 % oleje, obsah sacharidů v sójových bobech je přibližně 30 %. Větší část sacharidů zaujímá škrob. Z vitamínů jsou v sóji ve významném množství vitamíny skupiny B a E, z minerálních látek pak vápník, hořčík a železo.
Příprava: Sóju namočíme na 8 až 12 hodin, propláchneme a dáme vařit cca. na 1 až 1,5 hodiny až je sója měkká.
RECEPT: Pomazánka ze sojových bobů
200g sojových bobů
1/2 cibule
stroužek česneku
3 lžíce olivový nebo slunečnicový olej
sušenou bazalku
celer (sušené listy nebo malý kousek nastrouhaného kořene)
sůl, pepř
1 lžíci lahůdkového droždí (nemusí být)
1 lžíce dijonské hořčice (můžete nahradit i jinou pikantní hořčicí)
Předem namočené sojové boby uvaříme se solí a lžičkou bazalky do měkka. Přebytečnou vodu slijeme do hrníčku a ponecháme si ji pro případné doředění. Uvařené boby spolu s cibulí a česnekem umeleme na masovém mlýnku. Vmícháme olej, bazalku, trošku celeru, sušeného nebo čerstvého, hořčici a lahůdkové droždí. Konzistence by měla připomínat paštiku. Pokud máte pomazánku moc hustou přidejte vývar z bobů. Pokud se vám zdá naopak řídká, přidejte více droždí. Dochuťte solí a pepřem.