Pohanka hnědá nejvíce je tato obilnina ceněna pro vysoký obsah bioflavonidu, rutinu, obsaženého v semenech i slupkách. Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice.
Pravidelná konzumace pohanky (alespoň tři krát týdně) spolu s pitím odvaru z lněného semene a zvýšeným příjmem vlákniny vyléčí během měsíce hemoroidy. Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec při jakékoli autointoxikaci (sebeotravě).
Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci.
Obsah vitaminů B1 a B2 pomáhá tělu aktivovat energii podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Velmi důležitým vitaminem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Pohanka obsahuje kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách. Lipidy z pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních rostlinných sterolů - sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravin.
Použití: Z pohanky se samozřejmě dělá velké množství různých kaší, pečiva a podobně. Skutečnou lahůdkou však je kaše naslano s česnekem, pálivou omáčkou a kusy opečené slaniny.
Příprava: Pohanku propláchneme a zalijeme jeden a půl objemovým násobkem vody a dáme vařit. Vařte 3 minuty, pak hrnec uzavřeme a necháme 15 minut stát.
RECEPT: Pohankový prejt:
Uvaříme pohanku a necháme ji odstát o něco méně, aby byla ne zcela měkká. Na sádle nebo na oleji osmažíme dvě cibule. Vmícháme do prochladlé pohanky. Přidáme dvě až čtyři vejce, několik utřených stroužků česneku, majoránku, mletý pepř, sušený mletý zázvor (asi čtvrt čajové lžičky), sůl a majoránku. Zahustíme strouhánkou, přemístíme do vymaštěné zapékací nádoby a zpočátku přikryté, pak bez pokličky zapečeme. Pohankový prejt chutná nejvíc (jako ten zabíjačkový) s bramborami a s kyselým zelím. Děti ho mají rády s bramborovou kaší. Je dobrý i studený, jako drobný zákusek mezi hlavními jídly.
Pohanka jako příloha k masu:
Jednu až dvě cibule drobně nakrájíme a v pánvi (woku) mírně osmažíme na tuku (olej, máslo, sádlo). Vysypeme uvařenou pohanku, mírně osolíme a promícháme s cibulkou. Navlhčenou naběračkou vytvoříme úhledné kopičky, ozdobíme petrželkou servírujeme jako přílohu k pečenému nebo dušenému masu. Chuťový akord pomůže vytvořit výpek nebo šťáva z masa.