Pšenice je často zbavována svého obalu, čímž ztrácí mnoho výživných látek, takže je mnohem zdravější si pořídit celozrnný kuskus, který v sobě má veškeré výživné látky. V dnešní době, kdy je stále větším trendem zdravá výživa, patří kuskus čím dál tím častěji do našich jídelníčků. Kuskus v sobě obsahuje množství uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin, vitamínů (B, E), dále vápník, železo a fosfor. Kromě toho obsahuje jen velmi malé množství tuku, takže ho můžeme bez problémů řadit mezi dietní a výživné pokrmy, které našemu tělu jen prospívají.
Použití: Lze jej totiž připravit ve slané i ve sladké variantě. Ve slané variantě bývá často používán jako příloha, která nahrazuje například rýži či ostatní těstoviny. Dále bývá základem pro velké množství salátů a studených pokrmů – lze jej totiž konzumovat teplý i studený.
Příprava: Kuskus zalijeme vařicí vodou 1:2 promícháme a necháme 10 minut odstát pod pokličkou. Dál pokračujeme dle receptu nebo vlastní fantazie.
Složení: | obsahuje lepek |
Původ: | Francie |
RECEPT: Kuře v citronovém kuskusu
Ingredience:
3 kuřecí stehna, 250 g kuskusu, 1 citron, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 600-700 ml kuřecího vývaru, 2 lžičky kurkumy, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžička soli, olej, zelená petrželka
Postup:
Stehna omyjeme, osušíme a rozřízneme na dvě části. Kurkumu, papriku a sůl smícháme. Ve směsi koření obalíme kousky masa. V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme trochu oleje a maso na něm z obou stran prudce opečeme dozlatova. Vyjmeme z kastrolu a udržujeme v teple. Do výpeku v kastrolu nasypeme pokrájenou cibuli a osmažíme do změknutí. Pak přidáme rozmačkaný česnek, zbytek koření a mícháme ještě asi minutu. Přilijeme vývar, přivedeme k varu a do tohoto základu vrátíme maso. Pod pokličkou dusíme do změknutí (cca 40 minut). Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple.Do kastrolu přidáme šťávu a nastrouhanou kůru z citronu a kuskus. Promícháme a podle potřeby přidáme tolik vařící vody, aby byl kuskus zcela ponořený. Přikryjeme pokličkou a necháme pět minut stát. Pak vmícháme posekanou petrželku, na kuskus uložíme maso a pod pokličkou necháme ještě společně chvíli odpočinout.
Podáváme se zeleninovým salátem.