Výraz "modifikovaný" u slova "škrob" nemá nic společného s genetickými modifikacemi, ale vyjadřuje způsob úpravy přírodního škrobu. Znamená to, že škrob (např. bramborový, pšeničný, kukuřičný, rýžový) byl pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů upraven, aby se dosáhlo požadovaných vlastností. Nejčastěji slouží jako stabilizátor či zahušťovadlo.Přídavek této látky do potravin je naprosto obvyklý a je přípustný i do potravin pro děti. Hned na počátku je třeba říci, že modifikované škroby nejsou samozřejmě přirozenou ingrediencí přidávanou do potravin. Na druhou stranu jsou to právě tyto látky, které výrobu potravin usnadňují, neboť onou modifikací získají takové škroby pro výrobu potravin lepší vlastnosti. Modifikované škroby se ale používají jako odraz požadavků spotřebitele na očekávanou konzistenci potravin, například jogurtů nebo kečupů, a proto se také pro škroby včetně modifikovaných vžil obecný pojem zahušťovadla.
Složení: | E1420 |
Hmotnost: | 5 kg |
Původ: | Česká republika |