Nemáme-li po ruce čerstvou cibuli a chceme přesto něco dobrého uvařit, stejně dobře nám poslouží varianta granulované cibule. Používáme ji všude tam, kam se dává cibule běžně – do různých gulášů, pod maso, zeleninu, do pomazánek, omáček či polévek. Výborně se také hodí na pizzu.
Použití: | jako základ mnoho omáček, gulášů, polévek, atd. - tepelným opracováních se chuť cibule změní do sladka. |
Hmotnost: | 500 g |
Původ: | Čína |
Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, hořčice, celeru, sezamu, vejce, mléka. |
Barva: Krémově žluté barvy |
Využití v léčitelství: Obsahuje řadu vitamínů, minerálů. Stimuluje, vyvažuje činnost žláz, odbourává tuky, je vhodná při nechutenství, arterioskleróze, potížích při zažívání, astmatu, zánětu močového měchýře, cukrovce, zácpě a při vysokém tlaku. Červená cibule také snižuje křehkost cévních stěn. |
Pěstování: Cibule obecná se pěstuje v mnoha různých odrůdách, lišících se tvarem i barvou. Pěstuje se ze semen nebo, aby vyrostla velká, ze sazeničky. Sazečky jsou malé cibulky vypěstované ze semen během léta, které se na podzim sklízejí, přes zimu uchovávají při teplotě kolem 23 °C a na jaře opět sázejí. Tímto teplým skladováním rostlinu oklameme, takže nevykvete a cibule vyroste do velkých rozměrů. |
Recept: Slaninové vdolečky s cibulí a sýrem 2 lžičky soli 45 g oleje 500-600 g hladké mouky 30 g čerstvého droždí 2 lžičky cukru Náplň: anglická slanina strouhaný sýr hodně cibule Vykynuté těsto rukama propracujeme, rozdělíme na asi 6 - 7 dílků, z každého vyválíme placku velkou asi jako 1,5 dlaně a tu dáme vykynout na plech s pečícím papírem. Pak pomašlujeme vejcem, položíme na něj plátek anglické, hromádku cibule, zasypeme strouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě (asi 180°C) upečeme. Jsou výborné vlažné i studené. |