Badyán mletý 20g

Více informací
Cena bez DPH: 21,04
Cena s 15% DPH: 24,20 Kč /kus
Dostupnost: Skladem

Badyán je oblíbeným kořením ve sladké kuchyni.

  • Použití:

    do perníků, ovocných kořeněných protlaků, do likérů, cukrovinek. kompotů, polévek, mas atd.

  • Chuť a vůně:
    příjemnoá kořeněná vůně a nasládlá chuť
  • Využití v léčitelství:

    užíván jako čaj příznivě působící při kolikách a revmatismu. V některých zemích se i žvýká po jídle jako digestiv

  • Pěstování:

    Badyán pochází z jižní Číny a severního Vietnamu a je znám déle než 3000 let. Dnes je pěstován také v Japonsku, Kambodži, Laosu a na Filipínách

  • Hmotnost:
    20 g
  • Původ:
    Vietnam

Nebyly nalezeny žádné položky!

Ingredience:

  • 500 g mouka polohrubá
  • 100 g cukr práškový   
  • 140 g máslo    
  • 30 g droždí čerstvé   
  • 250 ml mléka  
  • 1 g sůl   
  • 2 g badyán mletý  
  • 50 g rozinky   
  • 50 g ořechy vlašské

Postup přípravy:

Kvásek: odlijeme si trošku vlažného mléka, přidáme trochu cukru rozdrobené droždí a necháme nabobtnat. Z mouky, cukru, změklého másla, zbylého mléka, soli, rozinek, sekaných ořechů, badyánu a předchystaného kvásku vypracujeme nelepivé těsto.
Kynutí a tvarování: Těsto necháme vykynout na teplém místě asi 30 minut. Po vykynutí ho vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejné části, které vyformujeme do tvaru válečků.
Formování: z válečků upleteme cop.
Formování a pečení: Přendáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme při teplotě 180 ° C po dobu 25 minut.
Zdobení: ořechy vlašské 20 g, rozinky 20 g, cukr práškový 150 g, citronová šťáva 3 PL, voda 1 PL.
Ještě teplou vánočku polijeme citrónovou polevou, kterou si koupíme hotovou nebo si sami vyrobíme: prosátý moučkový cukr, citrónovou šťávu a horkou vodu utřeme do hladka. Posypeme hrubě sekanými ořechy a rozinkami.