Přejít na navigaci Přejít na obsah Přejít na podmenu

Co je to brát?

Vašek
Thu 23.6.2016   21:13

Ahoj, dostala se mi do ruky kniha s recepty na masnou výrobu ze 30-tých let minulého století. Velice často se v ní objevuje výraz : pridáme x kg dobře zaleželého brátu. Objevuje se přívlastek hovězí, telecí... Nevím si rady, co si představit pod pojmem "brát" (a nechci nic sebrat :-) ) Poradí nějaký zkušennýřezník? :-)

Reagovat
    • jara69
      Thu 25.8.2016   06:49

      Dobrý den.Není brát,ale prát.Je to namleté a nasolené maso s přídakem vody,které se používalo za totality.Jedná se často o velmi kvalitní surovinu.

      Reagovat
      • David Makeck
        Mon 26.12.2016   21:55

        Prát je spojka.  Jedná se o  dílo přidáváne do klobás nebo salámů  jako pojivo.  Většinou se jedná o hovězí kližku nebo krk.       Je to na jemno namleté nebo nakutrované maso.  Je lepší si zjistit o čem je řeč  než někde vypisovat nesmysly. 

        Reagovat
      • Dejvid
        Mon 26.12.2016   21:59

        Jara 69....... Člověče co to tady píšete za nesmysly. Zkuste si najít co je prát a pak něco komentujte... http://www.receptyonline.cz/prat-spojka-do-klobas--2412.html

        Reagovat
    • Vašek
      Sat 6.5.2017   11:29

      Co je prát vím, řeč je zde o brátu "B" V receptu se např. píše: z mas k tomu určených (v receptu jsou dva druhy hovězího a telecí) vymícháme spojku a pridáme 5 kg dobře zaleželého telecího brátu... Tak je přeci nesmysl si spojku vyrábět, když jí tam pak přidám (pokud by byl Brát jiný výraz pro Prát)

      Reagovat
    • Radek
      Wed 19.7.2017   11:41

      Ahoj, máte tady opravdu rozpravu jak rozprávku. Prátů je několik druhů. Je prát přední, nejpoužívanější, pak je prát zadní a používal se do specialit a měkkých salámů i prát teplý přímo z porážky. Musí se použít dřív než teplota suroviny klesne pod 15 stupňů a dříve než tři hodiny od odporažení  zvířete tak než nastane posmrtná ztuhlost ( rigor mortis), To znamená než se začne odbourávat glykogen a tím klesat hodnota Ph. To jen pro začátek. Ten kdo dával ve škole pozor, tak by to měl vědět. Přeju hezký den. Kdyby někdo chtěl tak na bublinek@centrum.cz

      Reagovat

Copyright © Herold řeznické potřeby s.r.o.

Prezentace spadá do kategorie Úspěšný web