Přejít na navigaci Přejít na obsah Přejít na podmenu

uzené maso

Mirek
Sun 21.1.2018   20:19

Zdravím všechny,chtěl bych zkusit domácí uzené maso,poraďte někdo jak slaný nálev na maso a jak dlouho solit,aby nebylo přesolené,nebo naopak málo slané,chtěl bych udit bůček,krkovičku a kotletu.Díky za rady.

Reagovat
    • Herold řeznické potřeby
      Mon 22.1.2018   11:18

      Dobrý den, každý má svůj zaručený recept, ale náš je tento (-:. Kousky mas, velikost dle potřeby, prošité provázkem na zavěšení do udírny, obalíme v rychlosoli, jako když obalujete maso na řízky v mouce, odklepneme od přebytečné rychlosoli a uložíme do nádoby, dle velikosti mas na 3 až 7 dní. Poté maso zalijeme studeným slaným lákem (na 10 litrů 1 kg rychlosoli) na 3 až 7 dnů, dle velikosti. Den před uzením lák slijeme a maso zalijeme čistou studenou vodu, aby se maso zbavilo slanosti na povrchu. Nádobu s masem máme v lednici, vodu na lák nepřevařujeme, jen musí být co nejstudenější, maso nepřekládáme a nic z nádoby nevyléváme. Uzení, maso zabarvíme a poté odváříme v teplé vodě, cca. v polovině odváření, maso ochutnáme, když je slané, vodu slijeme, napustíme teplou a odváříme dále. Když je maso hodně slané, vše opakujeme, po odvaření maso vrátíme zpět do udírny na osušení. S pozdravem, Herold řeznické potřeby

      Reagovat
      • Mirek
        Mon 22.1.2018   12:33

        Děkuji za radu,ještě jen jak teplá voda má být na odváření a jak dlouho se maso odváří.

        Reagovat

        • Mon 22.1.2018   16:35

          Maso zavěsíme do vyhřáté udírny na 2 až 3 hod., na zabarvení lehce do zlatova, maso zabarvíme jenom lehce, po odvaření a osušení ještě ztmavne. Po zabarvení maso vyjmeme a vložíme do teplé vody cca. 70 °C na odvaření, odváříme dle váhy, co 1 kg to +- hodinu (1 kg maso cca. 1 hodinu, 1,5 kg maso cca. 1,5 hod., 2 kg maso cca. 2 hod. atd.), po odvaření maso vrátíme zpět do udírny na cca. 1 hod. na osušení. Teplotu v udírně a při odváření neustále hlídáme mezi 70 až 75 °C. S pozdravem, Herold řeznické potřeby

          Reagovat
      • frantisk Grus.
        Thu 22.2.2018   13:04

        Nejlepsi je pouzit kuchynskou sul ,na jedno kylo soli dejte polevkovou lzici cukru ,smychejte a maso v ni obalte,dejte do lednice po tydnu zalijte vodou 10l do ni 7o dkg soli,nachame 6 tydnu ,pokud se lak skali vyndejte maso a zalijte cistym lakem , ja dulezite roztopit udirnu aby byla vyhrata ,maso slejeme a zlijeme varici vodou nechame nvlazit avlozime do udirny udime cca 6h pote maso dovarime ve vode 80 stupnu celsia  co 1kg to 1hod. Maso pak dame znova zasusit mirnym kourem cca 2h dobrou chut mate to bez chemie s pozdravem Frantisek Grus

        Reagovat
        • youda1
          Sun 9.9.2018   09:19

          Frantíku, co čeština? Nezainvestoval by jsi třeba do doučování? Jak mám odzkoušet recept, když ho píše negramot.....

          Reagovat
          • češtinář
            Thu 21.2.2019   10:30

            když už kritizujete češtinu, měl byste vědět, že se nepíše by jsi, ale bys!!!

            Reagovat
      • neumel
        Tue 6.3.2018   20:50

        Prosím vás tolik rychlosoli to maso musí být snad radioaktivní ???  :))

        Reagovat
    • Evžen
      Tue 25.9.2018   10:34

      Já tedy pokud udím kotletu a udím většinou jen kotlety, maso nasolím tak, že je obalím normálně v kuchyňské soli, oklepu přebytečnou sůl a skládám do kádinky. Druhý den zaleju vše vlažnou vodou, kterou už nesolím. Po týdnu otočím. Po 14dnech udím. je nutno do udírny dávat suché maso, udit 6-7 hodin při teplotě 80-85C. Před koncem uzení zkouším odpor masa stiskem palce a ukazováku. Při tužším odporu maso vytáhnu a nechám vychladit. Vyplatilo se udit v dřevěné udírně, trvalo to sice  trošku déle, ale maso bylo šťavnaté a dalo se přirovnat k masu, které Slováci nazývají Karé. Šťavnaté, bylo to jako proschuto.

      Reagovat
    • Pepa
      Mon 11.3.2019   14:31

      Já dělám uzené tak,že maso,bůček,krkovici obalím v soli,ale důkladně.Naskládám na těsno do vhodné nádoby a dám na 3 až 7 dní odležet. Potom si udělám lák ze soli, cukru a trochu pragandy o síle 5BE,řádně vychlazeným lákem krkovice nastříkám, bůček se nemusí. Poté maso zaliju a nechám tak 5 až 6 týdnů zaležet. Po týdnu překládám a dávám lák nový, nebo podle toho jak se začne lák měnit. Vždy by měl být čistý, bez zápachu atd. V den uzení dám maso do kotle s vodou teplou na 80 stupňů, nechám navlažit asi hodinu, pak udím při 80 stupních asi 10 až 12 hodin. Nedovářím.Chce to hlídat, aby maso moc nečernalo, spíš do zlatova. Maso mám slané akorát, trocha pragandy v láku udělá maso narůžovělé v nákroji.

      Reagovat

Copyright © Herold řeznické potřeby s.r.o.

Prezentace spadá do kategorie Úspěšný web